Een bedrijfsschool opzetten in drie stappen

Michel | | Leestijd: ± 2 min.

Wil je een bedrijfsschool opzetten? Goed idee, want daarmee faciliteer je de groei en ontwikkeling van medewerkers. Door als bedrijf een bedrijfsschool of online academy in te richten, zet je leren centraal binnen de organisatie. Je geeft jouw medewerkers de ruimte om zichzelf continu te ontwikkelen, zodat jouw organisatie altijd vooroploopt. In dit artikel gaan we in op het nut en de meerwaarde van een bedrijfsschool en geven we je belangrijke tips.

Wat is een bedrijfsschool?

Een bedrijfsschool is een online leerportaal waar je medewerkers terecht kunnen voor scholing, cursussen, toetsen en het uitwisselen van kennis en ideeën. In plaats van externe opleidingen en cursussen, kun je kennis en vaardigheden up to date houden met je eigen bedrijfsschool. Een combinatie van theoretische modules en praktijkgerichte oefeningen, zorgt voor een waardevolle combinatie van leren en werken. Ook het afnemen van toetsen en beheren van resultaten behoort tot de mogelijkheden. Jouw medewerkers én leidinggevenden krijgen inzicht in de voortgang en ook accrediterende instanties kunnen beschikken over de benodigde compliance data.

Waarom een eigen bedrijfsschool?

Met een eigen bedrijfsschool heeft jouw organisatie zelf de regie over ontwikkeling en opleiding. Je kunt snel en adequaat inspringen op ontwikkelingen en gericht sturen op kwaliteit. Je wordt daarmee een wendbare en lerende organisatie. Een bedrijfsschool is daarnaast ook zeer waardevol voor het aantrekken en opleiden van nieuwe medewerkers. In specialistische en kennisintensieve branches kan het erg lastig zijn om personeel met de juiste kennis en ervaring te vinden. Soms worden het benodigde vakmanschap en bedrijfsspecifieke kennis niet op school geleerd. In dat geval biedt een bedrijfsschool een platform om medewerkers op te leiden. Lees bijvoorbeeld hoe Ambulancezorg Groningen zelf een opleiding tot ambulancemedewerker vormgaf.

Bedrijfsschool opzetten in drie stappen

Een bedrijfsschool opzetten is een intensief en tijdrovend proces en vergt een behoorlijke investering en commitment van jouw organisatie. Er moet lesmateriaal verzameld, gecategoriseerd en bijgehouden worden en leerpaden, toetsing en accreditatie ingericht worden voor diverse functiegroepen. Het is belangrijk hierbij gestructureerd te werk te gaan. Begin daarom met het in kaart brengen van de behoeften van de diverse stakeholders en breng deze in lijn met de organisatiedoelen. Wil je de bedrijfsschool voornamelijk gebruiken voor onboarding van nieuwe medewerkers? Of moeten alle medewerkers regelmatig competenties ontwikkelen en toetsen? Door hier van tevoren goed over na te denken, werk je toe naar een online academy die met jouw organisatie kan meegroeien en past bij de ambities en organisatiedoelen.

Wij denken graag met je mee en werken volgens de volgende drie stappen:

  1. We vertalen jouw visie op leren en ontwikkelen naar concrete leerdoelen;
  2. Nieuwe en bestaande leercontent wordt integraal aangeboden in de online academie;
  3. Dankzij contentcuratie ontstaat een persoonlijke leerervaring voor iedere medewerker.

Dankzij onze jarenlange ervaring weten we hoe we een professionele bedrijfsschool op kunnen zetten die klaar is voor de toekomst. Dit doen wij met ons eigen Learning Management Systeem. CAPP LMS is een intuïtief systeem waarmee je alle processen rondom leren, kennisdelen en de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers kunt structureren en professionaliseren. Lees hoe wij samen met jou een online academie of bedrijfsschool opzetten die ervoor zorgt dat jouw organisatie vooroploopt.

Lees meer over een online academie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.