Regiobijeenkomst Noord Nederland: Werken = Leren = Werken

Isabela Wojtowicz | | Leestijd: ± 3 min.

Afgelopen maand kwamen we met zo’n 35 zorgprofessionals bij elkaar in onze zonovergoten tuin op ons hoofdkantoor in Groningen voor een inspirerende regiobijeenkomst met het thema: Werken = Leren = Werken. Een middag vol inzichten, gesprekken en ervaringen rond de kracht van leren op de werkvloer en het vertrouwen in vakmanschap.

Van vinklijstjes naar vakmanschap

Jildert van Yperen (adviseur Leren & Ontwikkelen bij het UMCG) en zijn collega Hendrik Burgler (Product owner bij het UMCG & OZG) namen ons mee in hoe zij de leerinfrastructuur binnen hun organisaties aan het herzien zijn. Niet langer sturen op het afvinken van scholing, maar op wat medewerkers daadwerkelijk kunnen en nodig hebben in hun werk. Het doel? Blije, bekwame medewerkers — en een systeem dat niet ontmoedigt, maar ondersteunt.

De uitgangspunten van UMCG

Een kwaliteitspaspoort met gemiddeld vele vereisten, jaarlijks aan te tonen via e-learningmodules, bleek weinig motiverend. Daarom ging het UMCG terug naar de tekentafel en formuleerde twee basisprincipes:

  1. Leren gebeurt op de werkvloer, tenzij het echt niet anders kan.
  2. De medewerker is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar bekwaamheid.

Om deze principes in praktijk te brengen, hanteert het UMCG zeven uitgangspunten voor leren & ontwikkelen:

UMCG onderwijsprincipes

Zelfbeoordeling: krachtig én kwetsbaar

Een belangrijke verandering is het inzetten van zelfbeoordelingen. Na een initiële startbekwaamheid beoordelen medewerkers in de regel zelf of zij nog steeds bekwaam zijn. Klinkt simpel, maar roept ook vragen op: Ben ik echt bekwaam? Wat als het toch misgaat? Die onzekerheid blijkt waardevol — het zet aan tot reflectie en verdieping.

Waar nodig worden scholingsmogelijkheden aangeboden, maar altijd op basis van de behoefte van de medewerker zelf. Het gaat om faciliteren, niet verplichten.

Zo werkt het in de praktijk

Zowel bij het UMCG als het OZG is gekozen voor een aanpak waarin vertrouwen centraal staat. Medewerkers tekenen zelf hun bekwaamheid af en krijgen via CAPP toegang tot aanvullende scholing wanneer ze die nodig hebben.

Een mooi voorbeeld: in het UMCG wordt het certificeringsproces aangepast. Na initiële scholing volgt in de regel pas na 5 jaar hercertificering op basis van een zelfbeoordeling. Uiteraard zijn er leermiddelen wel beschikbaar, mocht een medewerker dit nodig hebben. Ook wordt per afdeling een eigen leerkanaal ingericht, zodat alles op één plek vindbaar is.

Bij het OZG liep een succesvolle pilot waarin verpleegkundigen teruggingen van 60 naar slechts 11 vereisten. Minder administratie, meer ruimte voor leren in de praktijk. Intercollegiale toetsingen en gerichte scholing blijven beschikbaar, maar de focus ligt op vertrouwen en toepassen.

En de compliance dan?

Opvallend genoeg stijgt juist de compliance op afdelingen waar deze nieuwe aanpak is ingevoerd. Door het systeem simpeler en zinvoller te maken, blijven medewerkers beter bij. Minder e-learning dus, maar meer effect.

De grootste uitdaging? De mens

De techniek is niet het probleem. De echte uitdaging ligt in het loslaten van oude overtuigingen. Vragen als “Wat als we niet meer elk jaar toetsen?” of “Moet ik nu mijn collega gaan beoordelen?” laten zien dat het een cultuuromslag vraagt.

Voor de medewerker betekent dat een verschuiven van focus; van "Heb je de scholing gevolgd?" naar "Kun je die zorg leveren?". Het leidt tot betere gesprekken. Over wat vakmanschap is. Over eigenaarschap. Over wat écht nodig is om goed en veilig te kunnen werken.

Een beweging in gang gezet

De regiobijeenkomst liet zien: een andere kijk op leren in de zorg is mogelijk én waardevol. Vertrouwen in vakmanschap vraagt tijd en dialoog, maar het fundament is gelegd — en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

En ook tijdens de discussies, ronde tafels en natuurlijk de borrel werd duidelijk dat de hele zorgsector in Noord-Nederland hiermee bezig is en graag kennis en ervaringen met elkaar wil delen. Het bood volop stof tot nadenken en onderstreepte het belang van verdere samenwerking in de regio!

Het was een geslaagde middag! Bedankt aan iedereen voor jullie aanwezigheid en bijdragen. In het bijzonder bedanken we Jildert en Hendrik van het UMCG voor hun inspirerende verhalen. Samen hebben we veel kennis en ervaringen gedeeld.

We kijken nu al uit naar de volgende regiobijeenkomst!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.