Vertrouwen in Vakmanschap: van afvinken naar vakbekwaamheid
Steeds meer zorginstellingen en ziekenhuizen kiezen voor een nieuwe benadering: Vertrouwen in Vakmanschap (ViV). Een denkrichting waarbij we uitgaan van professionaliteit, eigenaarschap en het leervermogen van de zorgprofessional zelf. En – goed nieuws – een learning management systeem (LMS) zoals CAPP LMS kan daarin een belangrijke rol spelen.
In deze blog leggen we uit wat Vertrouwen in Vakmanschap is, waarom het zo relevant is, en hoe CAPP LMS dit kan ondersteunen.
Wat is Vertrouwen in Vakmanschap?
Vertrouwen in Vakmanschap komt voort uit het Rijnlandse gedachtegoed. Daarin draait het niet om controleren, maar om vertrouwen, samenwerking en de menselijke maat. Zorgprofessionals worden gezien als deskundige vakmensen met een intrinsieke motivatie om goede zorg te leveren én hun bekwaamheid op peil te houden.
Het leidend principe is eenvoudig:
Niet bekwaam? Dan niet doen. Maar de inschatting of je bekwaam bent, ligt primair bij jou als professional.
Deze benadering vraagt om ruimte voor maatwerk, eigenaarschap, samenwerking én reflectie. Dat vraagt op zijn beurt om een LMS dat deze doelen ondersteunt.
7 manieren waarop CAPP LMS Vertrouwen in Vakmanschap ondersteunt
Hieronder lees je hoe CAPP LMS meer kan zijn dan een registratiesysteem voor e-learning, online cursussen, certificering, toetsen en klassikale trainingen. Het wordt een platform voor eigenaarschap, werkplekleren en onderlinge samenwerking. Oftewel, een LMS platform voor de ontwikkeling van medewerkers.
Zelfregistratie & Zelfverklaringen mogelijk maken
Laat zorgprofessionals zélf in het LMS systeem vastleggen wanneer zij hun bekwaamheid hebben aangetoond. Bijvoorbeeld na het uitvoeren van een voorbehouden of risicovolle handeling op de werkvloer, voorzien van een korte reflectie of toelichting.
Professionals nemen hierdoor verantwoordelijkheid voor hun handelen. Door zelf te mogen bepalen wanneer en hoe je iets aantoont, toon je vertrouwen in het vakmanschap én stimuleer je eigenaarschap.
Hierdoor blijven werknemers voor hun certificering het LMS gebruiken maar nemen zij zelf verantwoordelijkheid voor hun bekwaamheid.
Meerdere leeractiviteiten erkennen als bewijs
Leg in het beleid vast dat het aantonen van bekwaamheid op verschillende manieren kan: via praktijktoetsen, e-learning, klinische lessen, coaching, werkbegeleiding, intervisie of instructiemomenten zoals klassikale training.
Door diverse leeractiviteiten te waarderen, sluit je aan bij het echte leren in de praktijk. Het LMS ondersteunt hiermee een rijker leerlandschap.
Praktijk leren centraal stellen
Laat zorgprofessionals hun bekwaamheid aantonen in realistische werksituaties, niet alleen in gesimuleerde toetsomgevingen zoals een skillslab.
Zorg hierbij ook voor goede ondersteuning van nieuwe werknemers, leerlingen en studenten door het inzetten van werkplekleren inclusief begeleiding op de werkvloer.
Feedback & peer learning faciliteren
Laat collega’s feedback geven, samen handelingen uitvoeren of elkaars leerproces ondersteunen. Zorg dat dit zichtbaar en makkelijk te registreren is binnen het LMS.
Leren doe je niet alleen. Door samenwerking te stimuleren en te waarderen als leeractiviteit, bevorder je een leercultuur waarin vakmanschap zich continu ontwikkelt.
Inzicht & eigenaarschap via dashboards en rapportages
Geef medewerkers een helder overzicht van hun portfolio, leeractiviteiten, bekwaamheden en openstaande leeractiviteiten. Maak dit ook beschikbaar voor teamleiders, begeleiders en aandachtsvelders.
Transparantie in het LMS versterkt het eigenaarschap van de professional en geeft managers handvatten om te ondersteunen – zonder te controleren. Het LMS beschikt daarom over handige dashboards en rapportages om iedereen in de organisatie optimaal te ondersteunen.
Flexibele inrichting per team of specialisme
Laat teams of afdelingen hun eigen voorbehouden en risicovolle handelingen, leerpaden en bekwaamheden beheren binnen het LMS. Maak maatwerk mogelijk zonder de controle te verliezen.
Vakmanschap van medewerkers is contextgebonden. Een IC-verpleegkundige heeft andere leerbehoeften dan iemand op de longafdeling. En een intramurale verpleegkundige heeft andere wensen dan een verpleegkundige in de wijk.
Het LMS moet die verschillen ondersteunen door functionaliteiten te bieden die het beheer, organiseren en uitvoeren van deze flexibele inrichting eenvoudig maakt. Zorg er dus voor dat het LMS goed aansluit bij het beleid dat je in de praktijk wilt uitvoeren.
Leren op maat faciliteren
Sluit aan bij individuele leerbehoeften. Of iemand nu iets wil opfrissen via een e-learning, begeleiding zoekt van een expert of wil oefenen met een collega: het LMS maakt dat mogelijk.
Door leervragen centraal te stellen in plaats van standaardtoetsen, help je zorgprofessionals écht verder met de juiste leeractiviteiten. Je faciliteert groei, geen afvinklijstjes.
Conclusie: van toetscultuur naar leerplatform
Een LMS dat Vertrouwen in Vakmanschap ondersteunt, is geen controlemiddel maar een leerplatform. Het richt zich op:
- Autonomie van de professional
- Erkenning van praktijkleren
- Onderlinge samenwerking en feedback
- Flexibiliteit per context
- Eigenaarschap en transparantie
Je geeft vertrouwen, en je krijgt vakmanschap terug.
Klaar om zelf aan de slag te gaan met Vertrouwen in Vakmanschap?
Benieuwd hoe CAPP LMS ingericht kan worden om Vertrouwen in Vakmanschap écht te faciliteren? Neem contact met ons op en we gaan graag met aan de slag met het realiseren van Vertrouwen in Vakmanschap voor jouw medewerkers. Want goede zorg begint bij vertrouwen – en jouw LMS kan daarbij het verschil maken.