Toegang tot PoCT-apparatuur van Roche op basis van CAPP Kwaliteitspaspoort
Op basis van groene bolletjes automatisch toegang tot PoCT-apparatuur van Roche
'Apparaten alleen bedienen als je gecertificeerd bent,' een wens voor veel ziekenhuizen, de realiteit voor het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. De nieuwe koppeling tussen CAPP LMS en Roche zorgt ervoor dat gecertificeerde medewerkers van het Laurentius Ziekenhuis geautomatiseerd toegang krijgen tot het bedienen van de Glucosemeter en de CoaguChek, beide Point of Care Testing (PoCT) apparatuur van Roche. Ik mocht Dave Schepers, Analist, Vakspecialist POCT en verantwoordelijk voor de scholing binnen het Laurentius Ziekenhuis, en Ton Corpelijn, beheerder van CAPP LMS, interviewen over wat deze koppeling binnen het Laurentius Ziekenhuis betekent.
Van handmatig certificaten verwerken
Zonder certificaat is het voor medewerkers niet mogelijk om de Glucosemeter of de CoaguChek van Roche te bedienen. Voorheen moesten de behaalde certificaten handmatig verwerkt worden voordat de medewerker opnieuw toegang kreeg. Een tijdrovende klus die efficiënter zou kunnen!
Naar automatische verwerking van groene bolletjes
Samen met Roche en Defacto heeft het Laurentius Ziekenhuis gezocht naar een oplossing waarmee automatisch toegang verleend kan worden zodra een medewerker het certificaat heeft behaald.
Het certificeringsproces bestaat nu uit twee delen: een praktijktoets uitgevoerd door BIG-coaches en een theoretische toets via CAPP LMS. De praktijktoets, die op de glucosemeter of de CoaguChek zelf wordt afgenomen, wordt geregistreerd in het apparaat zelf en daarmee in de software van Roche. De theorietoets doorloopt de medewerker in CAPP LMS. Zodra de medewerker de toets heeft behaald en het certificaat heeft verkregen, wordt dit automatisch via de koppeling aan Roche doorgegeven.
Zo kan de medewerker zonder de tussenkomst van het laboratorium de toegang tot de glucosemeter of CoaguChek verlengen en verdergaan met de bediening van de apparatuur.
Zelfverantwoordelijkheid en flexibiliteit
De verantwoordelijkheid voor het up-to-date houden van certificaten ligt nu grotendeels bij de medewerkers zelf. Nieuwe medewerkers schrijven zich in voor een introductie-event en na drie jaar maken zij een toets om hun certificaat te verlengen. Het LMS-systeem waarschuwt hen 90 dagen van tevoren dat hun certificaat verloopt, zodat ze de tijd hebben om hun certificering op orde te maken.
Geen vertraging in het proces
Deze nieuwe aanpak heeft het werk voor het laboratorium aanzienlijk verminderd. Voorheen moesten zij alle certificaten handmatig bijhouden en verwerken. Nu wordt alles dagelijks automatisch bijgewerkt. Dit geeft medewerkers meer controle en maakt het proces efficiënter. Zelfs in het weekend of tijdens nachtdiensten kunnen certificaten verlengd worden nu de tussenkomst van het laboratorium is weggevallen.
Opleiding toetsers
De toetsing door het laboratorium is overgenomen door de BIG-coaches. De BIG-coaches waren al verantwoordelijk voor de toetsing van verpleegkundige vaardigheden. Het was daarmee een logische stap dat zij de praktijktoetsing van de PoCT-apparatuur erbij zouden nemen. Het was een hele organisatie om alle BIG-coaches te scholen, 'Maar het was de investering absoluut waard,' aldus Dave.
Positieve reacties en toekomstplannen
De BIG-coaches hebben de verantwoordelijkheid over de praktijktoetsing van de PoCT-apparatuur volledig omarmd en zijn uitermate positief over hoe snel de certificering is verwerkt en de medewerker daarmee toegang heeft tot de apparatuur. In eerste instantie is er gekozen voor alleen de Glucosemeter en de CoaguChek van Roche. Deze PoCT-apparatuur wordt door een grote groep medewerkers, verspreid over het ziekenhuis, veelvuldig gebruikt, waardoor het effect direct groot is. Nu het effect zo positief is, zijn er ook plannen om de automatisering uit te breiden naar andere PoCT-apparatuur van Roche.
Tips aan andere ziekenhuizen
Voor ziekenhuizen die een soortgelijke automatisering willen doorvoeren, adviseert het Laurentius Ziekenhuis om voldoende tijd te investeren in het opleiden van medewerkers. Hoewel dit in het begin veel werk kan zijn, bespaart het op de lange termijn veel tijd. Goede communicatie naar medewerkers is cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de veranderingen en weet wat er van hen wordt verwacht.
Conclusie
De geautomatiseerde koppeling met Roche heeft het certificeringsproces in het Laurentius Ziekenhuis aanzienlijk verbeterd. Medewerkers hebben na het behalen van het certificaat direct toegang tot de apparatuur en tegelijk heeft het laboratorium minder administratieve lasten.
Koppel jouw medische apparatuur aan CAPP LMS
Wil jij ook automatisch toegang verlenen tot de medische apparatuur in jouw organisatie? Of heb je een andere toepassing in gedachten? Download het productsheet van de Compliance API en ontdek de mogelijkheden om jouw compliance data te ontsluiten.
"Deze nieuwe aanpak heeft het werk voor het laboratorium aanzienlijk verminderd."
Dave Schepers
Analist
Producten & Diensten
Facts & Figures
- Branche
- Zorg
- Klant sinds
- 2017
- Website
- https://www.laurentiusziekenhuisroermond.nl