Ondersteun bekwaam is inzetbaar met CAPP LMS

Joost Bakhuizen | | Leestijd: ± 8 min.

Wat staat er op je diploma? En wat staat er in de omschrijving van je functie? Traditioneel is dit in de zorg de benadering om te bepalen welke taken iemand mag uitvoeren. Door maatschappelijke veranderingen is dit steeds moeilijker vol te houden en zijn zorginstellingen op zoek gegaan naar een andere benadering. In de nieuwe benadering staat niet meer het diploma centraal maar de vraag "Wat kun jij aantoonbaar en veilig uitvoeren?". En dat bepaalt vervolgens of je mag worden ingezet. Deze nieuwe benadering wordt daarom bekwaam is inzetbaar genoemd.

In deze blog leggen we niet alleen uit wat bekwaam is inzetbaar inhoudt en waarom deze beweging nodig is, maar laten we ook zien hoe CAPP LMS zorgorganisaties helpt om deze aanpak in de praktijk vorm te geven. Van werkplekleren en aantoonbaar bekwaam zijn tot loopbaanontwikkeling en roosteren op basis van bekwaamheid: CAPP LMS ondersteunt alle L&O onderdelen van deze transformatie.

Wat is bekwaam is inzetbaar?

Bekwaam is inzetbaar betekent dat een zorgmedewerker ingezet kan worden voor een taak of handeling als hij of zij daarvoor aantoonbaar bekwaam is — ongeacht wat er op het diploma staat of in de functieomschrijving beschreven is. De focus ligt dus niet langer op formele bevoegdheden alleen, maar op wat iemand in de praktijk daadwerkelijk veilig, zelfstandig en professioneel kan uitvoeren. Deze benadering maakt het mogelijk om zorgmedewerkers flexibeler en effectiever in te zetten, mits zij de juiste scholing hebben gevolgd en hun bekwaamheid aantoonbaar is vastgelegd. Zo draagt bekwaam is inzetbaar bij aan betere taakverdeling, hogere kwaliteit van zorg en meer eigenaarschap bij professionals.

Waarom bekwaam is inzetbaar

Er zijn diverse redenen waarom zorginstellingen gestart zijn met het implementeren van bekwaam is inzetbaar. Belangrijke drivers van bekwaam is inzetbaar zijn de personeelstekorten, behoefte aan taakdifferentiatie en de Wet BIG.

  1. Personeelstekorten: Het grote tekort aan gediplomeerde zorgprofessionals zoals helpenden, verzorgenden, verzorgenden IG en verpleegkundigen dwingt organisaties om op een andere manier naar beschikbare mensen te kijken en tegelijkertijd ook na te denken over het inzetten van medewerkers zonder diploma. 
  2. Taakdifferentiatie: Een zorgteam verdeelt te taken op basis van bekwaamheid en aanvullende scholing, en niet puur op basis van functietitel of diploma. Een goed voorbeeld hiervan is het verschil tussen een Helpende en een Helpende Plus in de ouderenzorg of thuiszorg.
  3. Aansluiting bij de Wet BIG: “Voorbehouden handelingen mogen worden uitgevoerd door personen die daartoe bevoegd én bekwaam zijn.” Er zijn dus geen wettelijke beperkingen om deze beweging niet te kunnen inzetten. 

Helpende en Helpende Plus

De helpende en helpende plus hebben beiden een MBO-2 diploma. Maar ondanks dat zijn er verschillen omdat de helpende plus bepaalde verpleegtechnische handelingen wel mag uitvoeren en hiermee verzorgenden en VIG-ers kan ontlasten.  Deze verpleegtechnische handelingen mag een Helpende Plus alleen uitvoeren als hij/zij bekwaam en bevoegd is - dat wil zeggen: de juiste scholing is gevolgd én de bekwaamheid wordt aantoonbaar bijgehouden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het ondersteunen bij eenvoudige wondverzorging, medicatie aanreiken of toedienen en het controleren van de bloedsuiker.

bekwaam is inzetbaar zorgt er dus voor dat iedereen doet waar hij/zij bekwaam voor is. Zo worden medewerkers optimaal ingezet, werkdruk wordt beter verdeeld, en zorg blijft veilig.

Vereisten voor bekwaam is inzetbaar

Om als zorginstelling goed invulling te geven aan bekwaam is inzetbaar is een transformatie nodig en moeten instellingen anders gaan kijken naar inzetbaarheid, taken en verantwoordelijkheden, opleiden, beloning (FWG) en samenwerking. Het is daarom ook niet mogelijk om dit in losse silo's te implementeren. Basis vereisten voor bekwaam is inzetbaar zijn:

  • Beleid, beleid en nog eens beleid. Heldere afspraken binnen teams en organisaties: wie doet wat, en hoe borgen we dat?
  • Veilige kaders: de cliëntveiligheid staat altijd voorop.
  • Goede afspraken in de teams en een cultuur van vertrouwen, samenwerking en eigen regie.
  • Veel kopjes koffie en goede gesprekken, zo blijkt wel uit de verhalen van het landelijk netwerk bekwaam is inzetbaar waar Defacto ook aan deelneemt. 
  • Een lerende organisatie waarbij continu leren en werkplekleren centraal staan.
  • Registratie van bekwaamheden om medewerkers ook op de juiste taken in te kunnen zetten.

Bekwaam is inzetbaar ondersteunen vanuit leren en ontwikkelen

Defacto richt zich op leren en ontwikkelen binnen zorginstellingen, daarom zoomen we in het vervolg van deze blog in op de rol van leren en ontwikkelen en later ook CAPP LMS binnen bekwaam is inzetbaar. Vanuit deze rol in de zorgmarkt is Defacto ook aangesloten bij het landelijk netwerk bekwaam is inzetbaar en werkt vanuit daar met tientallen zorginstellingen samen aan dit onderwerp. 

Om bekwaam is inzetbaar te ondersteunen vanuit leren en ontwikkelen staan een aantal thema's centraal. De juiste uitvoering van deze thema's bepaalt het succes van de beweging of is cruciaal voor het slagen van de beweging

  • De lerende organisatie met een optimale leercultuur (link)
  • Werkplekleren (link)
  • Aantoonbaar bekwaam (link)
  • Loopbaanontwikkeling (link)
  • Competentiegericht leren
  • (deel)Certificaten
  • EPA's in ziekenhuizen (link)

Met de invulling van deze thema's bouw je als zorginstelling veel data op die weer kan worden ingezet om medewerkers daadwerkelijk ook te roosteren op de taken waarvoor zij bekwaam zijn, het zoeken naar high-potentials die snel zijn op te leiden voor taken waar tekorten voor zijn, een aangepaste beloning te bieden voor de additionele taken waarvoor medewerkers bekwaam zijn en deze daadwerkelijk ook in de praktijk uitvoeren (helpende vs. helpende plus). Maar anderzijds ook om leren en ontwikkelen te optimaliseren met data over de effectiviteit van leertrajecten, begeleiding, performance support en leerprogramma's. 

Oftewel, de afdeling leren en ontwikkelen speelt een niet te onderschatten rol in de ondersteuning en uitvoering van bekwaam is inzetbaar. 
Maar hoe ondersteun je deze thema's dan? En kun je daadwerkelijk ook andere organisatie-onderdelen en processen ondersteunen met de juiste data? Ja dat kan! Met de juiste tools zoals een LMS met veel mogelijkheden is het mogelijk om al deze onderwerpen op de juiste wijze voor de lerende (medewerker), afdeling leren en ontwikkelen en rest van de organisatie te ondersteunen. 

Ondersteun bekwaam is inzetbaar met een LMS

Ruim 400.000 zorgprofessionals maken dagelijks gebruik van CAPP LMS. Met CAPP LMS kunnen zorginstellingen invulling geven aan alle facetten van bekwaam is inzetbaar. Hieronder beschrijven we voor de verschillende thema's en processen op welke manier CAPP LMS hier ondersteuning aan biedt.

Werkplekleren

Werkplekleren is individueel en samen met je collega's op de werkvloer leren en ontwikkelen door bijvoorbeeld persoonlijke reflectie of onderlinge feedback, coaching en kennisoverdracht.
CAPP LMS ondersteunt het werkplekleren door functionaliteiten te bieden voor gepersonaliseerde leerprogramma's, begeleiding van zorgprofessionals door praktijkopleiders en supervisoren, digitale feedbackinstrumenten, het kunnen toetsen op de werkplek en een geïntegreerde performance support tool om ook daadwerkelijke ondersteuning op de werkplek in de juiste context te kunnen bieden.

Aantoonbaar bekwaam

Via het Kwaliteitspaspoort, dat Defacto reeds in 2012 introduceerde, tonen medewerkers gemakkelijk aan voor welke taken zij bekwaam zijn. Via het persoonlijke Kwaliteitspaspoort van de medewerker heeft de medewerker de mogelijkheid om op diverse manieren, passend bij het toetsbeleid van de organisatie, de aantoonbare bekwaamheid aan te tonen door bijvoorbeeld zelfverklaringen, intercollegiaal toetsen, het bijwonen van een event, skillslab of e-learning of combinaties hiervan.

Door de inzet van het Kwaliteitspaspoort heeft niet alleen de medewerker een persoonlijk overzicht van de bekwaamheden maar beschikt het team, de manager en de organisatie over de juiste stuurinformatie.

Loopbaanontwikkeling

Met CAPP Loopbaanontwikkeling hebben organisaties binnen CAPP LMS de mogelijkheid om loopbaanpaden te ontwikkelen en aan te bieden aan medewerkers. Hiermee is bijvoorbeeld voor elke helpende inzichtelijk wat er verwacht wordt van een helpende plus en kan deze zijn/haar profiel al spiegelen aan dat van een helpende plus om zo inzichtelijk te krijgen wat de gap is in competenties, bekwaamheden, gevolgde opleidingen en certificaten.

Ook kan een medewerker via scans en assessments voor zichzelf in kaart brengen op welke wijze de gap gedicht kan worden met leerprogramma's, coaching/begeleiding, bij- en nascholing en andere leermiddelen.
 
Daarnaast kunnen medewerkers hun ambities kenbaar maken wat weer zeer waardevol is voor de organisatie om voorkeuren en loopbaanwensen te ontdekken.

Competentiegericht leren

CAPP LMS biedt via gepersonaliseerde leertrajecten de mogelijkheden om optimaal bij de dagelijkse werkpraktijk aan te sluiten. Met een combinatie van online, offline en praktijkgerichte leermiddelen worden medewerkers klaargestoomd om taken in de praktijk goed uit te voeren.

(deel)Certificaten

In bepaalde gevallen moeten zorgprofessionals ook een (deel)certificaat halen. De invulling hiervan kan via het leerlingenportfolio in Programs ondersteund worden met een organisatiespecifieke leerlijn.

EPA's in ziekenhuizen

Door het EPA-gericht opleiden van verpleegkundigen in ziekenhuizen is het mogelijk om hen op te leiden voor de specifieke behoeften van het ziekenhuis. Sneller, passender en flexibeler dan het opleiden van voor de invoering van de EPA's voor verpleegkundigen. CAPP LMS ondersteunt het EPA-gericht opleiden met een uitgebreid EPA Portfolio waarmee ziekenhuizen flexibele opleidingstrajecten kunnen aanbieden, inzicht krijgen in de inzetbaarheid van verpleegkundigen (in opleiding) en op de behoeften van de organisatie kunnen inspelen (taakdifferentiatie).

Data voor roosteren

Alle data uit CAPP LMS kan worden gekoppeld aan roostersystemen. Hierdoor wordt het mogelijk om medewerkers met extra taken zoals de helpende plus ook echt in te kunnen zetten op de taken waarvoor deze extra bekwaam is zoals wondzorg. Hiervoor biedt Defacto bij CAPP LMS een Compliance API waarmee al met vele systemen is gekoppeld. 

Ook zou deze data door andere systemen kunnen worden ingezet om data te leveren voor het bepalen van de plek in het FWG en anderzijds ook het bieden van relevante data aan HR medewerkers op het gebied van loopbaan, interne mobiliteit en het zoeken naar interne kandidaten . 

Bekwaam is inzetbaar, zet in op bekwame medewerkers

De ontwikkeling van bekwaam is inzetbaar biedt enorm veel kansen om zaken niet alleen anders maar ook beter te organiseren. Hiermee hebben zorginstellingen goud in handen mits de implementatie op een juiste wijze en met de juiste ondersteuning wordt uitgevoerd. Daarmee zijn de kansen ook direct de grootste uitdagingen.

Hierbij speelt ook leren en ontwikkelen een belangrijke rol die heel goed wordt ondersteund met een LMS zoals CAPP waarin alle mogelijkheden aanwezig zijn om bekwaam is inzetbaar vorm te geven en ook nog te koppelen aan andere processen in de organisatie.

Ben jij nog zoekende hoe je vanuit L&O deze ontwikkeling kunt ondersteunen? Neem dan contact op met onze consultants. Zij denken graag met je mee en kunnen hierbij ook putten uit diverse praktijkvoorbeelden. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.