UMCG ontwikkelt educatieve film in samenwerking met Defacto

Michel | | Leestijd: ± 2 min.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft in samenwerking met Defacto een educatieve film ontwikkeld, waarin centraal staat hoe verpleegkundigen dienen te handelen bij een patiënt met een pneumothorax (klaplong). Op vrijdag 21 februari vond de feestelijke première plaats.

Hoge werkdruk en hoog verloop

Verpleegafdeling D3 bedacht niet alleen het scenario van de film, maar leverde ook alle hoofdrolspelers. Aanleiding voor het maken van de film was meerledig, vertelt Jolanda Mosselaar, hoofdverpleegkundige van de afdeling. “We hadden in 2018, toen het idee ontstond, te maken met een hoog verloop van personeel, hoge werkdruk en de behoefte aan het op peil houden van de kwaliteit en kennis van onze medewerkers.”

Volgens Mosselaar was de huidige manier van leren niet toereikend om deze situatie te veranderen. “We wilden een nieuwe, frisse manier van onderwijs. Leren moet weer leuk en relevant zijn. We kwamen er al snel achter dat we het beste leren van elkaar.”

Draaidag

Defacto

Zo ontstond in 2018 het idee om samen een film te maken. Na een traject van subsidieaanvragen en pitch- en brainstormesessies moest worden gezocht naar de vereiste expertise om de film daadwerkelijk te maken. In 2019 kwam Defacto, dat ook het LMS van het UMCG levert, in beeld als partner. Samen met het UMCG is er toen gewerkt aan het verfijnen van het scenario en de uiteindelijke opnames op 18 en 20 september 2019. “We hebben twee hele leuke dagen gehad, met veel bedrijvigheid op de afdeling”, vertelt Mosselaar.

Ook vanuit Defacto wordt er zeer positief teruggekeken op het gezamenlijke project. “Het enthousiasme van de verpleegkundigen werkte erg aanstekelijk”, vertelt Lidia Bonder, die als consultant nauw betrokken was bij het gehele proces. “Tijdens het filmen bleek dat er nog wel eens afgeweken moest worden van het scenario om nog beter aan te sluiten bij de praktijk. Als filmmaker is het dan erg prettig om te kunnen vertrouwen op de uitgebreide ervaring en expertise van de verpleegkundigen. Die zorgde ervoor dat aanpassingen snel gedaan konden worden.”

Drie verschillende video's

Het resultaat van het gehele project werd op vrijdag 21 februari gepresenteerd ten overstaan van een publiek van collega’s en familie. Naast een educatieve video maakte het team ook een casusvideo, waarin de situatie van een patiënt met een klaplong uitgebreid aan bod komt.

De speciale SBAR-communicatiemethodiek, die in beide video’s terugkomt, wordt in een derde video nader toegelicht.

Awarduitreiking

Trots

Mosselaar vertelde in haar introductiepraatje tijdens de première dat het maken van de film een goed middel was voor teambuilding en dat het geleid heeft tot ‘veel trots bij het team’, die ook bij de rest van het ziekenhuis niet onopgemerkt bleef. “Andere afdelingen zijn geïnspireerd door het project en willen nu zelf ook een video maken”, aldus Mosselaar.

Ter gelegenheid van de première reikte Defacto de aanwezige hoofdrolspelers de eerste Defacto Movie Award uit. “Defacto is trots op de samenwerking met een verpleegafdeling die zo gemotiveerd en gedreven is om het beste resultaat neer te zetten”, aldus consultant Joep Lenglet. “Dit zien we ook terug in het gebruik van CAPP Agile Learning voor het delen van kennis. De afdeling heeft met haar focus op kwaliteit echt de toon gezet voor de rest van het ziekenhuis.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.