LXP of LMS? Met een hybride leeromgeving profiteer je van het beste van 2 werelden

Krijg het beste van twee werelden met een hybride leerplatform dat LMS en LXP functionaliteiten biedt

Jennifer Seldenrijk | | Leestijd: ± 4 min.

Als het gaat over online leerplatformen, wat kies jij dan? Een LMS, LXP, LEP, LAP of een combinatie? Wat is wat en wanneer moet je kiezen voor welk type? Zie jij door de bomen het bos nog of ben je het spoor bijster? Om je op weg te helpen, gaan wij in dit artikel verder in op LMS en LXP. Ook bespreken we de voordelen van een combinatie, een zogeheten hybride leerplatform of -omgeving. Lees ook waarom steeds meer organisaties kiezen voor zo'n hybride leerplatform.

Wat is een LMS en wat is een LXP?

Een LXP of LEP staat voor Learning Experience Platform. Een LMS staat voor Leer Management Systeem. Beide zijn vormen van digitale leeromgevingen die zich primair richten op leren, het ondersteunen en toetsen van medewerkers, teams en organisaties. Een LMS wordt vaak ingezet om te ondersteunen bij verplichte (bij)scholing en certificeringen zodat medewerkers altijd bevoegd en bekwaam zijn (compliance management). Een LXP wordt vaak ingezet een unieke leerbeleving te creëren waarbij gebruikers eenvoudig bestaande leerstof doorzoeken en zelf een (modulair) leerpad samenstellen.

Waarom zijn er hybride leeromgevingen?

Steeds meer organisaties zijn op zoek naar een leeromgeving met LMS en LXP functionaliteiten. Ze willen leren en ontwikkelen vanuit verschillende perspectieven benaderen. Aan de ene kant moeten zij verplichte (bij)scholing aanbieden. Aan de andere kant willen organisaties hun medewerkers een persoonlijke en unieke leerbeleving geven. Daarom bieden leveranciers van digitale leeromgevingen een combinatie aan. Dit wordt aangeduid als een hybride leerplatform of -omgeving. Het is zowel een LMS als een LXP. Gebruikers profiteren van alle voordelen en zo krijgt iedereen het beste van twee werelden in één leeromgeving. Verschillende leeromgevingen aanschaffen is dankzij een hybride leeromgeving overbodig.

Het beste van twee werelden

De kracht van een LMS

Organisaties waar compliance een grote rol speelt, zijn gebaat bij leeromgevingen met LMS functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsinstellingen, zorg en overheid en high risk organisaties. Het is voor deze organisaties essentieel dat medewerkers aantoonbaar voldoen aan de interne en externe eisen, omdat primaire processen anders stagneren. Een LMS ondersteunt hierin door bijvoorbeeld een kwaliteitspaspoort te bieden waar medewerkers en leidinggevenden inzicht hebben in (voortgang van) alle verplichte certificeringen.

De kracht van een LXP

Organisaties waar creatieve processen, samenwerking en advisering een belangrijke rol spelen, zijn gebaat bij een leeromgeving met LXP functionaliteiten. Op basis van persoonlijke interesses, leergedrag, thema`s of functies, brengt een LXP leercontent onder de aandacht van gebruikers. In het LXP stellen gebruikers zelf hun leerpad samen en kiezen hoe, waar en wanneer zij willen leren. Ook wordt leren met en van elkaar gefaciliteerd waar gebruikers niet aan kaders gebonden zijn.

Een hybride leeromgeving heeft tenminste de volgende eigenschappen:

Perspectieven:
  • Leren/leerstof is verplicht en is noodzakeliik om werkzaamheden uit te kunnen (bliiven) voeren.
  • Elke gebruiker heft veel vrijheid en persoonliike ruimte om het eigen leerproces vorm te geven.
Doelstellingen:
  • Gericht op bevoegdheid en bekwaamheid van medewerkers. Behalen van een certificaat en/of aantoonbaar voldoen aan de geldende normen en eisen.
  • Gericht op persoonlijke leerbeleving war het individuele voorkeuren central staan. Naar eigen inzicht een leerbeleving vormgeven om zelf te leren of om kennis en ervaring te delen met anderen.
Kenmerken van het leerproces:
  • Duidelijke kaders, eisen en verwachtingen met en eindtoets
  • Vrije invulling en geen eisen of verwachtingen
  • Er wordt geleerd omdat het 'op dit moment' relevant is
Kenmerken van het leerportfolio:
  • Toegewezen leerpaden en/of leercontent
  • Persoonlijk leeraanbod, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren en interesses (curatie)
Geschikt voor:
  • Kennisintensieve, high risk organisaties of high performance organisaties in branches die zich snel ontwikkelen.
  • Organisaties war dienstverlening en de ontwikkeling van medewerkers de belangrijkste propositie is. War buiten de verplichte kaders veel ruimte is voor persoonlijke groei en het leveren van maatwerk.

Voordelen van een hybride leeromgeving

Zoals gezegd halen organisaties die zich laten ondersteunen door een hybride leeromgeving, het beste van twee werelden in huis. Een goede hybride leeromgeving heeft deze voordelen:

  • Leren sluit naadloos aan bij persoonlijke voorkeuren;
  • Geschikt om compliancy efficiënt te organiseren;
  • Leercontent sluit aan bij organisatiedoelstellingen en visie op leren;
  • Grip en sturing op voortgang en persoonlijke resultaten.
  • Medewerkers nemen meer initiatief/hebben eigen regie over hun ontwikkeling.

Conclusie

Organisaties die leren en ontwikkelen vanuit verschillende perspectieven benaderen, hebben veel baat bij een hybride leeromgeving. Wil jij weten of een hybride leeromgeving past bij jouw organisatie en overweeg je om een hybride leeromgeving aan te schaffen? Dan zijn dit de stappen die je kunt zetten:

  • Bepaal de belangrijkste leerdoelen;
  • Kijk naar de behoeften van jouw medewerkers (op lange termijn);
  • Kijk naar de huidige leercultuur van jouw organisatie;
  • Kijk naar de interne normen en externe wet- en regelgeving (compliancy);
  • Kijk naar de ambities van jouw organisatie op het gebied van leren en ontwikkelen;
  • Doe de LMS test (bepaal welke inhoudelijke domeinen belangrijk zijn).

Wil je meer weten over een hybride leeromgeving en/of het LMS? Of zoek je begeleiding bij de selectie van een (nieuwe) leeromgeving? Neem gerust contact met ons op via info@defacto.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.