Bedrijfsuitje Defacto 2016

'Hi Iwanna, vrijdag hebben we een personeelsuitje. Ga je mee?', Is het eerste appje dat ik van mijn aanstaande collega Joke krijg. Vrijdag is mijn eerste dag bij Defacto, er flitsen meerdere gedachten door mijn hoofd. Ik zie voor me hoe alle mensen die elkaar al jaren kennen dronken worden, inside jokes vertellen en oude strijdverhalen met elkaar delen.

Voors en tegens

Ik maak gauw een lijstje met voors en tegens. De voors: Je leert je collega's op een andere manier kennen. Je doet immers een drankje met ze en iedereen is meteen wat losser. En er is een barbecue. Ho, stop. Er is eten! Ik hoef niet langer na te denken over waarom ik níet mee zou moeten, waar voedsel is daar ben ik. En als je een gespreksonderwerp moe bent, of even geen zin om te praten hebt, dan kun je altijd nog veinzen dat je ontzettend in beslag genomen wordt door de kipspies met saté die op je bordje ligt te shinen (en niet gauw daarna in je mond).

'De Zeven Zaligheden'

Op mijn allereerste werkdag bij Defacto kom ik keurig op tijd - lees: veel te vroeg - aan bij het historische pand. Ik bel aan, een collega doet open en Joke vangt me op. Ze geeft me een kleine tour door het gebouw. Ik ontmoet nieuwe collega's, hun namen onthoud ik niet. De tijd lijkt te vliegen en ineens is het twaalf uur. De poolauto's worden verdeeld en we rijden richting het pittoreske Den Ham, op naar 'De Zeven Zaligheden'. Hier worden we hartelijk ontvangen door Martina, ook een collega. Naast haar werk als consultant voor de Duitse markt bij Defacto runt zij samen met haar partner óók nog eens deze leuke kookstudio slash camping. Martina is geen uitzondering op mijn nieuwe werkplek. Zo hebben we ook een DJ in het gezelschap die na het uitje nog 'eventjes' in Paradiso draait en weer iemand anders heeft een eigen bedrijf als designer ernaast.

lunch

lunch

Geen standaard bedrijfsuitje

Mijn angsten voor een standaard bedrijfsuitje blijken ongegrond. Er worden geen 'ouwe jongens krentenbrood'-verhalen verteld, ik hoor weinig tot geen inside jokes en ik zie geen enkel dronken persoon die denkt dat naaktloperij en daarbij hard brullen een sport is. Wat ik wél zie? In niet chronologische volgorde: Een leuke groep spontane, vriendelijke mensen die me met open armen hebben ontvangen (ik heb minstens 35 mini-interviews afgelegd). Eigenzinnige, markante types (op precies de goede manier). Een lekkere kookworkshop, barbecue, wijnproeverij. En als klap op de vuurpijl Hans, onze directeur, die samen met zijn band Neil Young speelt, maar daarna soepeltjes overschakelt naar het FC Groningen lied.

optreden Hans

'Iwanna schrijf jij even een blog over ons uitje?', vraagt Hans me op mijn tweede werkdag. Maar natuurlijk!


Heb je deze blog met plezier gelezen en wil je de gezichten achter Defacto zien? Dat kan, aarzel niet en klik gauw hierboven op de YouTube-link. Ben je enthousiast geworden en wil je ook werken bij Defacto? Kijk dan gauw of er vacatures openstaan waarin jij jouw eigenzinnigheid kwijt kunt.

Meer artikelen

 1. De video van ons 30-jarig jubileumfeest

  De video van ons 30-jarig jubileumfeest

  Ons 30-jarig jubileumfeestje was een groot succes. Gelukkig kunnen we daar nog even van nagenieten. BEMedia heeft de avond vastgelegd op foto en video. Een mooie herinnering aan een bijzonder feest. En dat wilden we natuurlijk graag met jullie delen... Lees verder

 2. Sociaal leren tijdens de lunchpauze

  Sociaal leren tijdens de lunchpauze

  De lunchpauze is het moment om je werk te onderbreken zodat je er ’s middags weer vol tegenaan kunt. Maar als je stopt met werken, betekent dat dan ook dat je stopt met het genereren van ideeën? Natuurlijk niet! Koffie- en lunchpauzes zorgen voor... Lees verder

 3. Leren op microniveau: de toekomst

  Leren op microniveau: de toekomst

  Notendop-kennis. Ooit van gehoord? Heel kort gezegd is het het microdoseren van dagelijkse kennis. Hoewel microleren geen nieuw begrip is, vinden steeds meer mensen (waaronder ikzelf) het erg belangrijk. Informatiestroom Zie je wat er gebeurt? ... Lees verder

 4. De geschiedenis van onze stadsvilla

  De geschiedenis van onze stadsvilla

  Dit jaar bestaat Defacto dertig jaar. Daarom maakte Beno Hofman, het geheugen van Groningen, ​een filmpje over de geschiedenis van ons pand. De stadsvilla werd gebouwd in 1882 en is sinds 1999 in het bezit van Defacto. Over de jaren was het pand eigendom... Lees verder

 5. Ken je potentie: de kenniswerker

  Ken je potentie: de kenniswerker

  Heb je ooit een kenniswerker ontmoet? Ze zijn meestal te vinden in het hart van je organisatie. Kijk maar om je heen, al je collega's zijn kenniswerkers. Het neemt vele vormen aan. Je ziet het terug in hun bereidheid en motivatie, ideeën, ervaringen... Lees verder