LTI, de noodzaak van een standaard

Jan Lulof en Peter van Delden | | Leestijd: ± 2 min.

CAPP LMS ondersteunt zowel LTI 1.1 als 1.3. Het afgelopen jaar zijn er via CAPP LMS meer dan 1.000.000 e-learning modules gestart door gebruikers via LTI. De resultaten komen enerzijds van modules van externe aanbieders maar anderzijds, in toenemende mate, ook van onze eigen Agile Air (auteursomgeving) en Quizzes (toetsomgeving) waarin klanten hun eigen content kunnen maken en ontsluiten.

Insights

Om het gebruik van de modules te volgen bieden we veel inzichten (zowel per leverancier als per module) over het gebruik ervan. Additioneel bieden we binnen Agile Air en Quizzes inzichten over welke content verouderd is, hoe de content geëvalueerd worden en wanneer de content voor het laatst geverifieerd is. Met deze inzichten hebben klanten alle mogelijkheden om hun content up-to-date te houden maar ook vraag en aanbod op elkaar afgestemd te houden.

Ondersteuning

We merken dat er toch nog veel problemen zijn bij klanten bij het inzetten van verschillende LTI leveranciers. Om de interactie tussen de LTI-consumer (CAPP LMS) en de LTI-provider (contentaanbieder) goed te kunnen volgen hebben de beheerders van CAPP LMS inzicht in uitgebreide LTI logs. Dit geeft zowel de klant als ons goed inzicht in de uitwisseling (en daarbijbehorende fouten) bij het afspelen van LTI-modules. Wanneer de LTI standaard goed geïmplementeerd is kunnen leveranciers:

  • altijd resultaten "nasturen" op de juiste poging.
  • omgaan met meerdere pogingen op één module van de gebruiker, zodat elke poging steeds haar eigen resultaat heeft.
  • ook zonder de uitwisseling van persoonsgegevens (zeker in het kader van de AVG) modules aanbieden met de juiste werking.

Echter worden klanten te vaak van het kastje naar de muur gestuurd door slechte LTI implementaties. Wij zijn van mening dat LTI-problemen opgelost moeten worden tussen de contentleverancier en LMS leverancier. Onze LTI experts zijn daarom ook beschikbaar om content leveranciers te helpen bij het ontwikkelen van een juiste LTI implementatie die voldoet aan de standaard (link invoegen). We helpen hierbij zowel grote als kleine contentleveranciers en in sommige gevallen worden we zelfs ingehuurd om LTI implementaties te verbeteren.

Checklist

Ga jij aan de slag met een nieuwe e-learning leverancier en wil je er zeker van zijn dat de content probleemloos kan worden afgespeeld volgens de wereldwijd geaccepteerde LTI-standaard? Download dan onderstaande checklist om vooraf door te nemen met de potentiële leverancier. Hierin staat voor zowel LTI 1.1 als 1.3 alle punten om probleemloos van start te kunnen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.