Sociaal leren tijdens de lunchpauze

De lunchpauze is het moment om je werk te onderbreken zodat je er ’s middags weer vol tegenaan kunt. Maar als je stopt met werken, betekent dat dan ook dat je stopt met het genereren van ideeën? Natuurlijk niet!

Koffie- en lunchpauzes zorgen voor beter contact met collega's en goede ideeën. Dit zijn de momenten waarop je je collega's ziet, hoort waar zij mee bezig zijn, problemen bespreekt, oplossingen bedenkt en nog veel meer.

Laatst kwam ik in contact met Stuart Blacker en zijn succesverhaal is een goed begin voor een gespreksonderwerp tijdens de lunch.

Verleden

Stuart had nog nooit van een developer lunch gehoord totdat de technische directeur dit idee aan hem introduceerde. Tijdens zo’n bedrijfslunch komen werknemers samen om een specifiek onderwerp te bespreken. De onderwerpen die aanbod kwamen waren heel divers en iedereen kon meepraten ongeacht de parate technische kennis.

Overstap

Een paar maanden later stapte hij over naar een ander bedrijf, maar het idee van de developer lunch nam hij mee. Stuart introduceerde dit bij het bedrijf waar hij nu werkt en het was een groot succes. Zowel het technische als het niet-technische personeel kon aansluiten en meepraten.

De truc volgens Stuart is zorgen dat de onderwerpen toepasbaar zijn en iedereen iets nieuws leert. Zelfs technische onderwerpen als event sourcing kunnen worden besproken op een voor iedereen begrijpelijke manier. Het gaat tijdens deze lunches vooral om het delen van ervaringen en kennis binnen de organisatie.

Aanpak

Door de jaren heen heeft Stuart verschillende constructies uitgeprobeerd. Vooral de vraag-en-antwoord-benadering leidde tot een goede interactie van de groep. Iedereen kreeg de kans zijn zienswijze bespreekbaar te maken.

Hoe kun je dit zelf toepassen? Stel je tijdens de lunch niet introvert op. Deel je ervaringen, waar je ook bent. Kennis delen tijdens de lunch is de manier om de concurrentie voor te blijven. Mensen zijn tenslotte het meest creatief wanneer ze ontspannen zijn en hun gedachten verzetten.

Meer artikelen

 1. Verslag ElixirConf US 2017

  Verslag ElixirConf US 2017

  Bij Defacto hechten we grote waarde aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Niet verrassend aangezien ons credo 'Developing People' is. Toch is het vaak een uitdaging om tijd en toewijding te vinden om precies dit te doen: jezelf ontwikkelen. In... Lees verder

 2. Blockchain in Education conferentie RUG 2017
 3. Zerocopter: veilige software door ethical hackers
 4. Kennisoverdracht realiseren

  Kennisoverdracht realiseren

  Als organisaties niet oppassen gaan de medewerker met de meeste kennis straks met pensioen zonder hun kennis over te dragen. Ik sprak met Daniel Weinzveg over kennisoverdracht, de ‘boomer brain drain’ en oplossingen om het kennisgat te dichten. D Lees verder

 5. Leiderschap: succes of ondergang

  Leiderschap: succes of ondergang

  Leiderschap is essentieel voor een bedrijf. De meeste mensen nemen ontslag vanwege hun manager en niet vanwege het werk. Daarom is het goed om het te hebben over hoe je aan goed leiderschapskwaliteiten komt. Ik sprak onlangs met Spencer van theTILLERY Lees verder