Sociaal leren tijdens de lunchpauze

De lunchpauze is het moment om je werk te onderbreken zodat je er ’s middags weer vol tegenaan kunt. Maar als je stopt met werken, betekent dat dan ook dat je stopt met het genereren van ideeën? Natuurlijk niet!

Koffie- en lunchpauzes zorgen voor beter contact met collega's en goede ideeën. Dit zijn de momenten waarop je je collega's ziet, hoort waar zij mee bezig zijn, problemen bespreekt, oplossingen bedenkt en nog veel meer.

Laatst kwam ik in contact met Stuart Blacker en zijn succesverhaal is een goed begin voor een gespreksonderwerp tijdens de lunch.

Verleden

Stuart had nog nooit van een developer lunch gehoord totdat de technische directeur dit idee aan hem introduceerde. Tijdens zo’n bedrijfslunch komen werknemers samen om een specifiek onderwerp te bespreken. De onderwerpen die aanbod kwamen waren heel divers en iedereen kon meepraten ongeacht de parate technische kennis.

Overstap

Een paar maanden later stapte hij over naar een ander bedrijf, maar het idee van de developer lunch nam hij mee. Stuart introduceerde dit bij het bedrijf waar hij nu werkt en het was een groot succes. Zowel het technische als het niet-technische personeel kon aansluiten en meepraten.

De truc volgens Stuart is zorgen dat de onderwerpen toepasbaar zijn en iedereen iets nieuws leert. Zelfs technische onderwerpen als event sourcing kunnen worden besproken op een voor iedereen begrijpelijke manier. Het gaat tijdens deze lunches vooral om het delen van ervaringen en kennis binnen de organisatie.

Aanpak

Door de jaren heen heeft Stuart verschillende constructies uitgeprobeerd. Vooral de vraag-en-antwoord-benadering leidde tot een goede interactie van de groep. Iedereen kreeg de kans zijn zienswijze bespreekbaar te maken.

Hoe kun je dit zelf toepassen? Stel je tijdens de lunch niet introvert op. Deel je ervaringen, waar je ook bent. Kennis delen tijdens de lunch is de manier om de concurrentie voor te blijven. Mensen zijn tenslotte het meest creatief wanneer ze ontspannen zijn en hun gedachten verzetten.

Meer artikelen

 1. Defacto werkt niet samen met Mediation Agency

  Defacto werkt niet samen met Mediation Agency

  Het is ons ter ore gekomen dat Mediation Agency namens De-Facto consumenten aanmaningen verstuurt. Wij willen via deze weg laten weten dat wij hier niets mee van doen hebben. Wij vinden het heel vervelend dat dit gebeurt en adviseren iedereen juridisch... Lees verder

 2. RIVM wint award voor beste corporate academy 2017

  RIVM wint award voor beste corporate academy 2017

  De beste corporate academy van Nederland. Zo mag het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haar academy nu noemen. Tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Stichting voor Corporate Universities (NSCU) ontving de RIVM de award. “Daar... Lees verder

 3. Masie’s mashup: de drie belangrijkste takeaways uit Orlando
 4. Uprise 2017 Dublin

  Uprise 2017 Dublin

  Met een pint kraanwater in mijn hand luisterde ik naar een gesprek over bitcoin. Een complex onderwerp, zelfs voor de mensen die zich daar dagelijks mee bezig houden. Tijdens de afsluitende netwerkborrel op Uprise 2017 in Dublin was dit het moment... Lees verder

 5. Consultant Bastiaan Barelds: We kijken naar wat er speelt bij de klant