Top 10 populairste leeractiviteiten in de ziekenhuiszorg

Laura Leferink | | Leestijd: ± 3 min.

Welke 10 leeractiviteiten waren in 2021 het populairst in de ziekenhuiszorg?

Stel je eens voor. Het is je eerste werkdag als leeradviseur in het ziekenhuis. Je krijgt een stevige handdruk van je nieuwe leidinggevende die zegt “Hartstikke fijn dat je er bent, we kunnen je hulp goed gebruiken. We hebben een nieuw LMS. Kan jij een lijstje aanleveren met de 10 belangrijkste onderwerpen voor komend jaar? Succes!” Kan je een lijst samenstellen met onderwerpen die onmisbaar zijn in de opleidingscatalogus van een ziekenhuis? Waar prioriteer je dan op? Is dat de aantoonbare bekwaamheid voor professionele activiteiten, het aantal medewerkers waarvoor een onderwerp relevant is of de impact op patiëntveiligheid? In dit artikel lees je welke 10 leeractiviteiten het populairst waren in 2021.

De top-10 populaire leeractiviteiten 2021 voor ziekenhuizen

Voor het samenstellen van deze top-10 zijn we uitgegaan van de best bekeken leeractiviteiten in het LMS van verschillende (grote) ziekenhuizen het afgelopen jaar. We hebben ons binnen de top-10 gericht op zorgspecifieke onderwerpen waardoor onderwerpen als AVG, Corona en onboarding geen onderdeel zijn van deze top-10.

10. Voorbehouden handelingen (VBH)

Voor een bekwaamheidsverklaring voorbehouden handelingen moeten medewerkers theorietoetsen behalen. Per handeling geldt een aparte theorietoets. De toetsen kunnen in een cursus worden aangeboden.

9. Werken met patiëntgegevens

Dit onderwerp kan worden geschaard onder Veilig werken. Om te werken met patiëntgegevens, moet het medisch personeel een e-learning toets halen. Niet-medisch personeel focust zich slechts op het werken met persoonsgegevens.

8. Medische gassen

Ook dit onderwerp valt bij sommige ziekenhuizen onder veilig werken, maar wordt ook als los onderwerp aangeboden. Medewerkers worden bewust van de risico’s die horen bij het werken met medische gassen. Kennis wordt vaak getoetst via een e-learning. Het herkennen van symbolen wordt hier bijvoorbeeld als puzzel aangeboden.

7. Basis acute zorg (BAZ)

Het onderwerp Basis acute zorg (BAZ) is bedoeld voor studenten die een verpleegkundige vervolgopleiding volgen. De verschillende onderdelen zijn gebundeld in één of meerdere cursussen. Één van de ziekenhuizen heeft in het CAPP LMS een kanaal ingericht zodat medewerkers gemakkelijk de cursussen kunnen terugvinden en een notificatie ontvangen met updates rondom dit onderwerp.

6. Veilig werken

Onder veilig werken kunnen verschillende thema’s vallen zoals brandveiligheid, crisismanagement, gevaarlijke stoffen, informatiebeveiliging en privacy, medische technologie, noodinfrastructuur, sociale veiligheid en veilig en gezond werken. De basiskennis wordt zowel in een video als in losse artikelen aangeboden. Deze basiskennis wordt vaak getoetst in een e-learning.

5. Medisch rekenen

Medisch rekenen gaat over professioneel rekenen bij de toediening van medicatie. Hoewel medicatie vaak kant-en-klaar wordt aangeboden is het voor verpleegkundigen van belang om zelf de berekeningen te kunnen maken en te begrijpen wat/hoeveel ze toedienen. De vaardigheid wordt vaak beoordeeld via een e-learning toets. Ter voorbereiding bieden organisaties onder andere een e-learning oefentoets, artikelen met oefenmateriaal of een event voor het volgen van rekenlessen.

4. Omgaan met lastig gedrag

Hoe ga je om met lastig gedrag? Daaronder valt ook ouderenmishandeling, agressie en geweld. Medewerkers kunnen in artikelen lezen welke stappen ze moeten nemen bij agressie en geweld, wanneer ze de beveiliging moeten inschakelen en wat ze moeten doen na een incident. Artikelen worden vaak gebundeld in een cursus en zijn onderdeel van het certificaat Veilig werken, dat valt onder de algemene scholing.

3. Infuus(pomp)

De skill infuuspomp en infuus inbrengen is voor veel medewerkers een vereiste. We zien dat medewerkers vaak met een zelfbeoordeling mogen verklaren dat ze bekwaam zijn tot het uitvoeren van deze voorbehouden/risicovolle handeling. Voor sommige handelingen is ook een toets vereist of de aanwezigheid op een event verplicht.

2. Hygiënisch werken en infectiepreventie

Hygiënisch werken en infectiepreventie is vaak een verplicht onderwerp dat wordt behandeld in een cursus voor nieuwe medewerkers. De meeste ziekenhuizen maken gebruik van een video om medewerkers te informeren. De medewerker kan een zelfbeoordeling invullen en verklaren bekwaam te zijn in het uitvoeren van het protocol.

1. Basic life support (BLS)

Het meest bekeken onderwerp is Basic life support (BLS). Het is voor veel functies een vereiste waarbij herhaling noodzakelijk is (vaak jaarlijks). De meeste organisaties hebben events binnen CAPP LMS ingericht voor verschillende doelgroepen (afdelingstrainers, arts-assistenten, beginners of gevorderden). Ter voorbereiding worden medewerkers vaak gevraagd om een e-learning, video of artikel door te nemen.

Hoe ziet jouw top-10 eruit?

En? Welke tien leeractiviteiten waren het meest populair binnen jouw zorginstelling? Defacto is expert op het gebied van opleiden en leren binnen de zorg. Zo ondersteunen wij met de inrichting van het CAPP LMS of geven we advies bij het formuleren van een leer en/of toetsbeleid en een visie op leren. Wil jij met ons in gesprek over deze top-10? Neem gerust contact met ons op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.