Zorg voor het Noorden leidt zorgprofessionals op met digitale Bronnenbank

Joost Bakhuizen Joost Bakhuizen | | Leestijd: ± 1 min.

Zorg voor het Noorden (ZvhN), een samenwerkingverband van negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten uit Groningen, Friesland en Drenthe, staat voor de toekomst van de zorg in het Noorden. ZvhN streeft ernaar om voldoende professionals op te leiden om het Noorden te voorzien van de best mogelijke zorg. Hiermee bundelen de 12 samenwerkende organisaties hun krachten in het gezamenlijk opleiden van zorgprofessionals.

Digitale bronnenbank Zorg voor het Noorden

Netflix-achtige Bronnenbank

Op dit moment wordt vanuit ZvhN de vernieuwde beroepsroute voor anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en medewerkers operatieve zorg gegeven. Deze opleidingen zijn gebaseerd op de vernieuwde opleidingsplannen van het CZO Flex Level wat betreft de EPA's. De theorie van de opleidingen is veelal digitaal. Hiervoor beschikt ZvhN over een Netflix-achtige Bronnenbank (CAPP LMS en CAPP Agile) met video’s over allerlei theoretische en praktische onderwerpen. Zo vinden professionals onder andere de volgende zaken in de Bronnenbank:

  • Digitale boeken
  • Informerende filmpjes
  • E-learning modules
  • Games en Quizzes
  • Pagina's naar eigen protocollen, deze verschillen per zorgorganisatie
  • Zelfgemaakte bronnen

De schoolbanken worden alleen nog opgezocht voor de noodzakelijke activiteiten, zoals responsiecolleges, klinische lessen en skills-trainingen. Maar ook het fysiek en online onderwijs wordt volledig via de Bronnenbank georganiseerd.

Zelfstandig geïmplementeerd

De bronnenbank wordt goed gebruikt. In zeven maanden zijn er door de professionals in opleiding zo'n 3.000 bronnen geraadpleegd en nog eens 2.600 gezocht. Het beheer van de Bronnenbank ligt bij het UMCG, als grootste partner binnen Zorg voor het Noorden. Gelukkig was het opzetten van de Bronnenbank weinig nieuws, het UMCG gebruikt al ruim twee jaar CAPP LMS als bedrijfs-LMS. De implementatie is dan ook zelfstandig door team leeromgeving van UMCG gedaan.

Breder dan het Noorden

Dit concept van samen opleiden met onder meer een Bronnenbank staat niet op zichzelf. Als deze pilot slaagt wordt dit concept ook breder dan alleen het Noorden uitgerold.

Benieuwd wat er op dit vlak allemaal mogelijk is?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.