Een theeplankje in elke koffiecorner met CAPP Agile Learning

Michel | | Leestijd: ± 2 min.

Bij Defacto ondersteunen we regelmatig initiatieven die iets voor de maatschappij willen betekenen. Onlangs zijn we een samenwerking aangegaan met Het Theezaakje, een sociale onderneming uit Nijmegen gericht op de arbeidsparticipatie van jongeren. Wij zijn het eerste bedrijf waar hun speciale theeplank in de koffiecorner staat. Zij gebruiken CAPP Agile Learning voor het inwerken van hun medewerkers.

“Onze missie is dat we jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg willen helpen naar betekenisvol werk in de samenleving.” Aan het woord is Hidde Blom, oprichter van Het Theezaakje.

Het theezaakje

Meedoen in de samenleving

Het concept ontstond mede door zijn eigen werkervaringen bij zijn vorige werkgever. “Ik werkte als maatschappelijk werker in een zorginstelling, als begeleider van jongeren met een lichamelijke of psychische beperking. Ik zag dat zij, ondanks hun gemiddelde of bovengemiddelde intelligentie, vaak niet meededen in de samenleving.” Volgens Blom was het volgen van een opleiding, vrijwilligerswerk doen of een betaalde baan voor deze groep erg lastig om voor elkaar te krijgen. “Heel veel jongeren zaten dagenlang op hun kamer en sloegen aan het gamen.”

Jongeren re-integreren

Blom had het idee om een theehuis te starten al eerder opgevat, maar door zijn ervaringen in de zorginstelling wilde hij een onderneming starten om iets voor deze groep jongeren te kunnen betekenen. Blom en zijn medewerkers helpen tussen de 15 en 20 mensen met hun re-integratie als werkende in de samenleving. Zo is er een winkel in Nijmegen en een webshop. De acht verschillende verpakkingen worden door de medewerkers zelf gezeefdrukt, een ingewikkeld en foutgevoelig proces.

Theeplankje voor bedrijven

De theelijn van Het Theezaakje is al te vinden bij verschillende winkels en in horecagelegenheden, maar Blom ziet ook het bedrijfsleven als logische klant. Hiervoor worden de verschillende smaken geleverd in luxe blikken met bijbehorende accessoires en een handgemaakt theeplankje van bamboe. “De bedoeling is om de theeplank in de koffiecorners te krijgen, om daar een beetje vrolijkheid te schenken en een lijntje te leggen naar lokale organisaties waar onze medewerkers mogelijk naar kunnen uitstromen, wanneer ze daar klaar voor zijn.”

Theeplankje

Alle informatie digitaliseren

De onderneming gebruikt CAPP Agile Learning als platform voor het inwerken van nieuwe medewerkers. Door de vele bedrijfsonderdelen en werkzaamheden komt hier veel bij kijken. “We hebben nu voor elke medewerker een mapje met formulieren, routebeschrijvingen en dergelijke. Alle informatie die er is willen we digitaliseren, zodat we één systeem hebben waarin je alles verzamelt en iedereen op dezelfde manier inwerkt.”

Simpel en overzichtelijk

Het Het Theezaakje heeft voor Agile Learning gekozen om nieuwe medewerkers beter en efficiënt te kunnen inwerken en omdat de software goed aansluit bij hun doelgroep. “Het is een simpel, overzichtelijk systeem dat doet wat het moet doen. Dat is zeker voor onze doelgroep heel erg prettig. Het merendeel van het team heeft een autismespectrum-stoornis, dus die zijn gebaat bij overzicht en duidelijkheid. Bovendien gaat het ons heel veel werk schelen, omdat je mensen tijdens de inwerkperiode door een vooraf vastgesteld pad kan leiden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.